Foto: Privat
𝑯𝒆𝒔𝒕𝒆 𝒔𝒌𝒂𝒍 𝒊𝒌𝒌𝒆 𝒕æ𝒎𝒎𝒆𝒔 𝒂𝒇 𝒐𝒔. 𝑫𝒆 𝒔𝒌𝒂𝒍 𝒉𝒂𝒗𝒆 𝒕𝒊𝒍𝒍𝒊𝒅 𝒕𝒊𝒍 𝒐𝒔. Når hesten har tillid til mennesket, så vil den også være tam. Det samme sker ikke automatisk den anden vej. Altså er en “tam” hest ikke nødvendigvis en tillidsfuld hest.
Misforståede heste
Desværre er der mange misforståede heste der ude. Særligt dem der er meget sensitive eller nok endnu mere dem, der har en sensitiv side men generelt ikke opfattes sådan. Når man er sensitiv (og jeg skriver “man”, fordi det ikke bare gælder heste, men også os mennesker og alle andre dyr) så reagerer man på stres og pres med enten flugt eller sluk.
Hamsa nytårsaften
Et virkelig godt eksempel er min dreng Hamza, der er high sensitiv. Nytårsaften stiller han sig i hjørnet af boksen og står helt stille. Man kunne så være tilbøjelig til at sige “Han var helt afslappet” men i virkeligheden var han ekstremt stresset og da han jo ikke kunne flygte (og nok heller ikke havde lyst til det lige der), gik han i SLUK. Han er i situationen altså ikke rolig og tam – han er slukket!
Og det er ikke lige meget, for den skjulte stress skal “gå et sted hen” og kan udvikle sig til mavesår eller lignende. Det er ikke anerledes for heste der bliver sat i en ukendt og for dem skræmmende situation, og bliver tvunget til det indtil de “slapper af” og er tamme. “Den skal bare vænne sig til det.” eller “På et tidspunkt bliver den træt af at løbe og overgiver sig.” Og det gør hesten nok – for den bliver slukket.
Den mister selvtilliden og den mister tilliden til os mennesker. Derfor skal vi, når vi samarbejder med heste, ikke fokuserer på at gøre dem tamme, men at skabe tillid, så vi skaber en nærende, sund og værdig relation. Det gør vi, ved at respektere den enkelte hest’ grænser og tage den tid det tager, for at skabe succesfulde oplevelser, der er behagelige og sjove for hesten.
Kærligst Camilla